Hivatali ügyek intézése

Okmányirodai ügyintézés

Ügyfeleinket igyekszünk a lehető legszélesebb körben kiszolgálni, hogy elégedetten vegyék igénybe szolgáltatásunkat. Aki már íratta át saját autóját, tudja, hogy mennyi váratlan esemény, hiányosság lassithatja az ügyintézést. Munkatársainkkal a mindennapos tapasztalatunknak és szakértelmünknek köszönhetően ezeket a nehézségeket áthidaljuk, megoldjuk és az átíratási procedúrát is átvállaljuk Ön helyett rövid határidővel! Ez idő alatt az általunk kiállított hivatalos igazolással Ön közlekedhet a gépjárművével! Mindennemű jármű átírását és mindennemű okmányirodai ügyintézését vállaljuk!

Gépjármű-ügyintézéssel kapcsolatos tudnivalók

Tulajdonjog változása

– Átírási kötelezettség az adásvétel dátumától számítva 15 napon belül a vevő

terheli. Az eladó az adás-vétel tényét 5 napon belül köteles teljesíteni

– Külföldi vevő esetén az adásvételi szerződésbe célszerű belefoglalni, hogy a vevő belföldi használatra vagy külföldre szállításra vásárolja a járművet, mert ez utóbbinál az eladónak ki kell vonni a Magyarországi forgalomból,a rendszámot

és okmányokat le kell adni az okmányirodán.

– A vevő, az eladó és a tanúk személyéről, személyi okmányok bemutatásával kell meggyőződni.

– Magánszemélyek bontásra nem vásárolhatnak, bontásra szánt járművet csak az EU-s bontókba lehet leadni. Az itt kiállított okmányokkal lehet a járművet a forgalomból végleg kivonni. Fentiek betartása az eladó érdeke, mert valamennyi

fizetési kötelezettség a nyilvántartásban szereplő tulajdonost terheli!

NKH ügyintézés

A járművek műszaki vizsgálatát az első forgalomba helyezés előttkell elvégezni a Nemzeti Közlekedési Hatóság (a továbbiakban: NKH) regionális igazgatóságánál.

Honosításról abban az esetben beszélünk, amikor a külföldről vásárolt autónak/motortnak van érvényes műszakija. Ebben az esetben a vizsgaállomáson honosítják az autót/motort.

Egyedi forgalomba helyezésről beszélünk, amikor az autó/motor nem rendelkezik műszaki vizsgával. Ebben az esetben egyedi forgalomba helyezés valamint műszaki vizsga is szükséges.

A KZS Mobil Car Kft. elintézi Önnek a külföldről behozott használt és új motorkerékpárok, autók egyedi forgalomba helyezését, honosítását műszaki vizsgáztatását rövid határidővel.

A következő módon történik a honosítás és rendszámozás:

  1. lépés: e-mail-ben a kzsmobicar@gmail.com címre elküldi nekünk a külföldi okmányok és adásvételik, esetleg számla jó minőségű scannelt példányait és az Ön elérhetőségeit.
  2. lépés: Mi küldünk Önnek egy árajánlatot, hogy mekkora az az összeg, amennyiből megoldható magyarországi honosítás, rendszámozás.Ez tartalmazni fogja a felmerülő összes költséget.
  3. lépés: Amennyiben megfelel az ajánlat, ezt jelzi felénk és elkezdődhet a forgalomba helyezés vagy a honosítás és rendszámoztatás.
  4. lépés: A megbeszéltek alapján vagy Ön elhozza, vagy a KZS Mobil Car Kft.szállítójárművével megérkezik a jármű telephelyünkre.
  5. lépés: Eredeti papírok és a jármű átvétele, majd a meghatalmazások kitöltése után már csak a mi feladatunk következik, aminek az időtartama az átvételtől számított kb. 2-3 munkanap. / átvizsgálás, honosítás vagy egyedi forgalomba helyezés, vizsgáztatás, esetleges eredetiségvizsgálat, regisztrációs adó befizetés, VPID szám kiváltása, biztosítás kötés,okmányirodai ügyintézése.
  6. lépés: A járműre felkerül a végleges (MAGYAR) rendszám.
  7. lépés: Értesítjük, hogy a jármű rendszámozása elkészült.

VÁM ügyintézés

Regisztrációs adó

Magyarországon forgalomba helyezendő, külföldről behozott személygépkocsik, lakóautók és motorkerékpárok után regisztrációs adót kell fizetni. Az adó mértéke a gépjármű műszaki tulajdonságaitól, a környezetvédelmi osztályba sorolásától, valamint első forgalomba állításának időpontjától függ. A regisztrációs adóról a többször módosított 2003. évi CX. törvény rendelkezik. A regisztrációs adó mértéke a gépjármű forgalomba helyezésétől számított időtartam figyelembevételével csökken.

A gépjármű behozatala után első lépésként – mielőtt a vámhivatal elé kerül a regadó megfizetéséhez – el kell vinni a Nemzeti Közlekedés Hatósághoz, ahol megvizsgálják a gépjárművet, kiállítanak egy határozatot arról, hogy Magyarország területén forgalomba helyezhető és megállapítják a környezetvédelmi besorolást. A vámhivatal csak a Közlekedés Hatóság műszaki adatlapjával szabja ki a regadót, majd ezután lehet az okmányirodában rendszámot kiváltani és forgalomba helyezni a gépjárművet.

A folyamat regisztrációs adó vámhivatali ügyintézés (VPID szám kiváltással együtt) után legvégül az okmányirodában forgalomba helyezéssel és rendszám kiváltással végződik.

2014. január 1-től már átírási díjat is kell fizetni, pontosan úgy, ahogy eddig a belföldön eladott autóknál.

A magyar biztosítást még az okmányirodai ügyintézés előtt meg kell kötni, ezt az okmányiroda már kéri. Ebben segítenek kolegáink,hogy ki tudja választani a legjobb díjjal a megfelelő kötelező biztosítást. A biztosítás megkötéséért azonnal nem kell fizetni, a biztosító két héten belül küldi el az Ön által megadott címre a csekket.

EU tagállamból hozott gépjármű, ÁFA

Ebben az esetben Magyarországon nem kell vámot fizetni a gépjárműre. Azonban regisztrációs adót igen, illetve ÁFA-t, amennyiben új a gépjármű. Új gépjárműnek számít a 6 hónapos kort meg nem haladó és 6000 km-t el nem érő gépjármű.

Honosítás

Cégünk több éve foglalkozik külföldről behozott gépjárművek magyarországi forgalomba helyezésével, honosításával. Ügyfeleink számára fontos szempont, hogy a forgalomba helyezni kívánt gépjármű teljes körű ügyintézése egy helyen történjen. Munkatársaink készséggel állnak leendő ügyfeleink rendelkezésére és minden a gépjárművel kapcsolatos ügyintézést átvállalnak Önöktől.

Külföldön vásárolt gépjármű esetében sok mindenre kell figyelni annak magyarországi forgalomba helyezésével kapcsolatban. Vizsgára való felkészítés, vizsgaidőpont kérése, regisztrációs adó ügyintézés, okmányiroda teendők ellátása. Emellett rengeteg hivatalos dokumentumra kell ügyelnünk, hisz ezek hiányában meghiúsulhat az autó forgalomba helyezése. Ezeket a feladatot vállaljuk át Ügyfeleinktől és végezzük el Önök helyett, hogy biztosan minden rendben legyen. Számunkra az Önök elégedettsége a legfontosabb, ezért mindent megteszünk, hogy Ügyfeleinknek ne okozzon fejfájást a fárasztó és hosszadalmas gépjármű ügyintézés.

Műszaki vizsga

A külföldről behozott gépjárművek forgalomba helyezésének első és legfontosabb feltétele az egyedi forgalomba helyezési engedély vagy az érvényes külföldi műszaki vizsgahonosítása.

Azok a gépjárművek, amelyek nem rendelkeznek érvényes külföldi műszaki vizsgával, egyedi forgalomba helyezési díjat, valamint műszaki vizsga díjat kell fizetni, melynek összege: 39.090,-

Érvényes műszaki vizsgával rendelkező gépjárművek esetén az eljárás neve honosítás, melynek összege: 8.000,-

Műszaki vizsga előtti átvizsgálás.

Munkatársunk tüzetesen átvizsgálja a járművet és megállapítja, hogy a jármű állapota megfelel-e a Nemzeti Közlekedési Hatóság által támasztott műszaki vizsga követelményeinek. Erre azért van szükség, hogy egy esetleges hiba miatt Önnek ne kelljen pótdíjat fizetnie.

Előfordulhat, hogy az átvizsgálás során olyan hibákat tárunk fel, amelyek a

járművet alkalmatlanná tennék a műszaki vizsgára. Ebben az esetben árajánlatot adunk a műszaki vizsga előtti javításra melyet saját szervizünkben végezzük.

Regisztrációs adó

A sikeres műszaki vizsga után a személygépjármű után regisztrációs adót kell fizetni. Az eljárást a Nemzeti Adó- és Vámigazgatás valamelyik kirendeltségében lehet kezdeményezni.

A regisztrációs adó mértéke függ a gépjármű korától, környezetvédelmi osztályától, valamint a motor hengerűrtartalmának nagyságától.

Az alábbi linken pontosan kiszámolhatja:

https://kalkulatorlap.hu/regisztracios_ado_kalkulator.html

Fontos tudni, hogy Svájc ugye nem tagja az EU-nak, így bizonyos esetekben

vám és ÁFA-köteles a gépjármű, ha honosittatni szeretnénk. Ezen felül egyéb

plusz költség is felmerül, úgy mint származás ellenőrzés.

Abban az esetben, ha

– legalább 1 évet igazoltan eltöltöttünk Svájcban (számlákkal, munkaszerződéssel, stb. igazolható)

– a megvásárolt jármű legalább fél éve a tulajdonunkban van (igazoltan, forgalmi bemutatandó)

– van bejelentett magyarországi lakcímünk (és a hozzátartozó lakcímkártyánk) kérhetünk vám- és ÁFA-mentességet.

Okmányiroda

A műszaki vizsga megléte, valamint a regisztrációs adó megfizetése után azokmányirodában lehet a külföldön vásárolt gépjármű forgalomba helyezését befejezni.

Az okmányirodai ügyintézéshez mindenképp szükség van az érvényes kötelező

biztosítás igazolására. Az ügyintézés során a rendszámtábla, aforgalmi engedély, valamint atörzskönyv díja összesen: 20.500,-

Ezen összegen felül a külföldről behozott és forgalomba helyezni kívánt

gépjármű után vagyonszerzési illetéket kell fizetni.

Az alábbi linken pontosan kiszámolhatja:

https://kalkulatorlap.hu/afirasi_koltseg kalkulator.html